Framtidsspaningar med Lilla Namo – fordon

Allting vi fantiserar om, kan hända! Världen drivs framåt av människor som drömmer stort och det är först när vi tänker annorlunda som innovation kan uppstå. Populärkulturen har alltid varit bra på det här. Att tänka visionärt och tänja på verklighetens gränser och därmed förutspått en hel del teknik.

Elskotrar
Redan 1962 skrev den italienska tidningen ”La Dominica del Corriere” om hur vi i framtiden skulle ta oss fram på ett fordon som liknar de elskotrar som vi idag använder friskt för att ta oss fram. 

Självkörande bilar
Det är inte bara elskotrar som populärkulturen lyckats förutspå. Utan också självkörande bilar. Vem minns inte den härliga bilen Herbie i filmen "Gasen i botten, Herbie" från 1968. Och sedan dess har vi kunnat se självkörande bilar i allt från 80-tals serien Knight rider till 2000-talets Minority Report, där bilen dessutom kunde byta färg. Det kanske dröjer innan vi får se trafiken full av självkörande bilar men redan nu finns det faktiskt självkörande bussar i trafik utanför stockholm. 

Helikoptern
Att förutså teknik 50 år innan den uppfinns är väldigt imponerande. Men inget slår egentligen Leonardo Da Vincis framtidsspaning. Han ritade en tidig version av helikoptern redan 1494. Alltså omkring 450 år innan vi såg den första helikoptern flyga under 1930-talet. 

Vad kan vi se i framtiden?
Populärkulturen har inte bara förutspått saker som redan finns, utan även saker som vi kan komma att se i framtiden. Redan 2023 kan vi se den första flygande bilen som faktiskt håller på att utvecklas för fullt. Och flygande bilar känner vi ju igen från såväl filmen "Blade Runner" som de klassiska 80-tals filmerna"Tillbaka till framtiden".

Teleportering som bland annat förtspåtts i Star Trek filmerna. Och redan 2017 lyckades faktiskt kinsesiska forskare skickar partiklar 500 kilometer upp i rymden med hjälp av teleportering.  

U-båtsbilar lanserades redan 2008 av ett Schweiziskt företag som då tog fram en bil  som kan köra både på land och under vatten, inspirerad av James Bond-filmen ”The Spy Who Loved Me” från 1977.  Det är inget vi ser idag men i framtiden kanske alla har en självkörande, flygande undervattensbil? 

Tack vare tekniken och uppkopplingen som vi har idag dyker nya uppfinningar upp hela tiden, sånt som gör livet både enklare, smidigare och faktiskt roligare. Om vi fortsätter att tänja på fantasins gränser, precis som
populärkulturen har gjort, så kan vi faktiskt driva världen framåt

 

Relaterade artiklar:

Så förutsågs videosamtal 80 år innan det uppfanns 

Många uppfinningar som vi tar för givet idag har tidigare varit helt galna science fictions-drömmar. Vad kommer vi ta för givet om 30 år som vi inte ens kan föreställa oss idag?

Här kunde man se smartklockan för redan 50 år sedan

En del av modet vi ser idag visades på tv långt innan tekniken fanns. Visste du att såväl streaming som smartklockan förutspåddes för redan 50 år sedan?