Så driver optimism världen framåt

Utan drömmar, framtidstro och optimism så stannar världen. Det har vi sett bevis på otaliga gånger genom historien. Just för att uppfinnare, forskare och nytänkare vågat tro på sin idé, har flera innovationer sett dagens ljus och hjälper oss att vi leva det liv som vi lever idag.

Visst är det fantastiskt hur utvecklingen bara går snabbare och snabbare? Vi hittar nya sätt att tackla gamla problem men framförallt skapar vi möjligheter att göra livet både bättre och smidigare. När vi tror på framtiden väcks glädjen i att utforska – och att våga fortsätta – trots motgångar.

Och vår vilja att fortsätta utvecklas med tekniken lever stark. En undersökning som Telenor gjort visar att sex av tio svenskar tror att ny teknik kommer att bidra till att nästa generation får det bättre. Och hela 83% procent är positivt inställda till ny teknik. Det bådar gott – för är det något som för välden framåt så är det just vår optimism kring nya tekniska lösningar.

Forskning visar dessutom att personer som har en mer optimistisk syn på livet också agerar mer konstruktivt och problemlösande i stressade situationer. De har även lättare att ta åt sig äran för framgång, samtidigt som de inte lastar sig själva för hårt vid motgång.

Genom historien finns det också flera exempel på uppfinnare som vägrat ge upp och som genom sin optimism hittat både oväntade och fantastiska lösningar. Till exempel uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén, som satte optimistnålar på sina anställda för att verkligen sälja in sitt budskap. Eller Nikola Tesla, som trots ivriga protester från sina meningsmotståndare, ändå stod på sig och skrev in växelströmmen i historien. Eller varför inte den nutida innovatören Elon Musk som med sina till synes ogenomförbara idéer hjälper till att förflytta hela industrier in i framtiden.

Och i den tid vi lever i nu är optimismen kanske viktigare än någonsin. Tekniken har gjort enorma framsteg och den påverkan nätet haft för världen är monumental. Med 5G öppnas också helt nya dörrar till framtiden. Smarta kläder och klimatsäkra städer är bara början. Den digitala och den fysiska världen smälter ihop allt mer och möjligheterna med vad vi kan göra är oändliga!

 

Vilken tid vi lever i! En alldeles otrolig tid där nya, spännande uppkopplade saker dyker upp både här och där och där. Världen drivs framåt av människor med ett optimistiskt mindset och innovation uppstår först när vi tänker annorlunda och ser möjligheter. Det är när vi säger ja till förändring, fantasi och utveckling, som vi också vet att det bästa inte har hänt än. Med framtidseffekten ämnar vi utforska optimismens effekt på framtiden. Bryta fördomar, testa gränser och fantisera fritt. Allt för att du, och många fler, ska få ta del av en uppkopplad värld som bara kan bli bättre.

Relaterade artiklar:

Därför har vi blivit mer positiva till teknik

Efter de senaste åren med skärmtidsdebatt har vår inställning till tekniken förändrats. För många har det förändrats bara de senaste månaderna.

"Uppkoppling gör allt möjligt"

Demokratier utvecklas, vardagen förenklas och relationer stärks. Allt tack vare vår uppkoppling. Och det finns inga gränser för vilken teknik vårt nät kommer att leda till i framtiden.