Perfekt wifi när du behöver det som mest

Vid speciella tillfällen som fredagsmys och fotbollsderby är det extra jobbigt om uppkopplingen trilskas. Testa de här fem knepen som ger dig perfekt wifi när du behöver det som allra mest.

När du ska ha fredagsmys: Flytta routern

Popcornen poppade och läsken på kylning. Äntligen fredagsmys. Men så stannar filmen och laddar om och om igen. Då kan det hjälpa att se över routerns placering. Den är helt avgörande för vilken täckning och hastighet ditt wifi får. Ett säkert kort är att hålla sig till de tre nyckelorden centralt, fritt och högt.

Pappa och dotter surfar tillsammans

När du pratar med din partner på Skype: Ändra routerns riktning

Irritationen stiger när den skarpa bilden av din älskling förvandlas till suddiga pixlar under ert efterlängtade Skypesamtal. Kanske har du dragit dig undan så att du kan prata ostört? Ibland kan en enkel sak som routerns riktning förbättra uppkopplingen avsevärt i delar av ditt hem där det tidigare varit svajigt. Genom att vrida på din router mot det område där du sitter får du troligen starkare wifi – och ett bättre Skypesamtal på köpet.

När du förbereder middagsbjudingen: Koppla upp mot 5GHz

Gästerna dyker upp om några timmar och du har tagit på dig att laga en trerättersmiddag. För att komma i stämning vill du lyssna på musik i din portabla wifi-högtalare. Typiskt nog tappar högtalaren kontakten med nätet i köket. Det kan bero på att tunga metallföremål som kyl och frys kan bromsa din wifi-signal, speciellt om du ställer routern i närheten av dem. Koppla istället upp din högtalare mot routerns 5GHz-nätverk. Det har ofta bättre prestanda och störs inte av köksutrustningen.

När du vill kolla på fotbollsderbyt: Skaffa en wifi-brygga

Äntligen derby-lördag! Du tar dig ner till tv-rummet i källaren och kör igång streamen, men så laggar matchen och förstör en annars perfekt lördag. Om du sitter långt ifrån din router kan det vara så att din wifi-signal inte kommer fram ordentligt. Lyckligtvis går det att åtgärda med en wifi-brygga, som förlänger routerns signal. Placera bryggan ungefär halvvägs mellan routern och de utrymmen där täckningen är dålig, så att den hittar routerns signaler.

När du ska se nya avsnittet av din favoritserie: Starta om din router

Det är måndagskväll igen och äntligen är det dags att se det senaste avsnittet av din favoritserie. Som du har väntat! Men streamingen laggar och ditt nät verkar inte riktigt fungera som det ska. Då kan en klassisk omstart vara den bästa lösningen, en metod som också kan göra underverk för din wifi-hastighet. När du startar om din router gör den en omsökning och hittar det band som ger dig snabbast uppkoppling. Bor du i flerfamiljshus är det lämpligt att göra omstarten på kvällen när de flesta är hemma och använder sitt wifi, då väljer din router en kanal som är mindre belastad.