Streaming-säkra hemmet

Just nu är det fler som använder ditt hemmanätverk oftare. Det kan bli kamp om signalen när någon vill ladda ner en jobbpresentation, en annan en skoluppgift och en tredje vill se om sin film för tredje gången idag. Även om man har en snabb och stabil uppkoppling kan det vara bra att maximera nätverket och vara beredd på allt. Här kommer några tips på hur du kan streamingsäkra ditt boende. 

Koppla upp med din mobil. Även om ni har fiber hemma så kan det lagga på sina håll. Du kanske av olika skäl vill sitta i tvättstugan och finslipa det sista på din presentation. Då kan det vara bra att ta med sig mobilen och skapa sitt eget lilla nätverk.  

Surf

Beställ en back-up-router. Med en enkel router och ett extra sim-kort skapar du en utveckling av detta – ditt eget nödnätverk. Fler personer kan ansluta sig till det, och ni kan ta med er det till uteplatsen (dit inget Wifi verkar kunna nå). Genom att internetdela kan du också koppla upp ett tvspelskonsol via 4G-nätet.  

Flytta runt hårdvaran. Lägg en timme på att placera om din router. Täckningen (och därmed lugnet i huset) påverkas av en rad saker som du själv kan påverka. Läs mer om routerns placeringar här!

Router

Ladda upp med batterier. Det skadar aldrig att ha några starka externa batterier liggande för att ta hand om urladdade mobiler precis vid fel tillfälle. De funkar ungefär som den där bananen eller chokladkakan man brukade ta med i barnvagnen; en viktig energikick när blodsockret hotar hela familjefriden.  

Ladda ner filmer innan ni tittar.  En del streamingtjänster har ett offline-läge, vilket innebär att du kan ladda ner filmer när du har internetanslutning för att sedan titta när du vill. Detta är ett tips man mest har hört i samband med besök i sommarstugan, men som funkar bra om hemmets nätverk är extra belastat under en period.