Framtidssäkra bredbandet

Telenors bredbandsexpert Tomas Flodin berättar om bredbandsläget just nu och ger dig tips om vad som är bra att tänka på för dig och ditt företag.

tomas_flodin_telenor_750x270.jpg

Vad händer inom bredband idag?

– Det korta svaret är att bandbreddsbehovet har gått upp. Idag behöver man inte vara många i företaget för att behöva 1000 Mbit/s. Anledningen är att fler saker är uppkopplade: projektplaneringsverktyg, delade dokument, chattar, videomötestjänster och olika molnbaserade tjänster.

Vad är egentligen wifi-calling?
– Wifi-calling innebär att man ringer som vanligt men att mobilen automatiskt väljer om samtalet ska kopplas via wifi eller mobilnätet. Många tycker att det blir smidigt då vissa företag är belägna i områden där många ringer samtidigt eller i lokaler med tjocka väggar. Att vara nåbar är en arbetsmiljö- och säkerhetsfråga, till exempel om någon jobbar i en kulvert eller råkar fastna i en hiss.

Vad vill du berätta som företag kanske inte vet om bredband idag?
– En sak som många missar är att optimera hastigheten i sitt wifi och lokala nätverk. Vad gäller säkerhet räcker det inte att bara sätta upp en brandvägg. Idag måste man hänga med hur man skyddar sig mot olika cyberhot. Många uppmärksammar inte risken förrän intrånget har skett. Att skydda sig mot dataintrång är som att skaffa sig brandskydd och larm. Småföretag kan tycka det är dyrt, men det är viktigt.

Hur ser framtiden ut?
– Säkerhetskraven kommer att bli högre. Det kommer bli vanligare att köpa säkerhet, LAN och wifi som en tjänst. Genom det får företaget hjälp att hålla allt uppdaterat.

Om du har frågor kring ditt företags bredband rekommenderar vi att du först gör vårt snabbtest och därefter kontaktar en av våra företagsrådgivare. För en sak är säker: Ditt företags bredband ska vara så brett att ingenting ska kännas trögt – eller smalt.

Tekniska begrepp att hålla koll på:

AI och ML
Artificiell Intelligens (AI) och maskininlärning (ML) kommer fortsätta utvecklas. Vi kommer få fler AI-baserade applikationer. I många av dem ingår ML som en del av funktionen, till exempel för att upptäcka köpbeteenden och styra erbjudanden mot kund.

Chatbotar
Vi tar dem med för givet: Robotarna som svarar i telefon eller guidar oss fram när vi inte hittar själva. I kombination med AI kommer vi med all sannolikhet få stifta bekantskap med allt fler chatbotar.

Edge computing
De växande datamängderna kan göra molntjänsterna tröga. För att lösa detta problem används edge computing som innebär att data som kräver snabb bearbetning flyttas till mini-datacenter – i utkanten och långt borta från hemmabasen.

IoT
Alla talar om Internet of Things och med mer standardiserade arbetssätt kommer nya möjligheter öppnas. Microsoft ligger långt framme med den nya plattformen Azure IoT. Kanske blir 2019 året då storföretagen på allvar investerar i IoT-tjänster?

Multicloud
Kanske blir ”Multicloud” årets ord? Innebörden är att ett företag har molntjänster från flera leverantörer i samma moln. Poängen är att företaget ska vara mer flexibla och kunna ansluta och avsluta tjänster utan att vara bundna till ett fåtal leverantörer.

  

Tips

Vilken bredbandshastighet behöver ditt företag?

Hur snabbt bredband du och dina kollegor behöver beror såklart på vad ni ska använda bredbandsuppkopplingen till och hur många användare ni är. Gör vårt snabbtest och få en rekommendation direkt.