IoT för att fler ska få tillgång till bra redskap

Tack vare Husqvarnas IoT-satsning Tools for you låser du snart upp kvarterets redskapscontainer med en app i mobilen. Du tar häcksaxen och går hem till häcken. När du klippt klart ställer du tillbaka redskapet och hyrkostnaden debiteras ditt konto. I år testas Tools for you i Sverige och fyra andra länder.

Det svenska företaget Husqvarna grundades 1689. Idag är de ett internationellt varumärke, känt för högkvalitativa utomhusverktyg för både proffs och villaägare. Under sin långa historia har Husqvarna jobbat med innovation och därigenom funnit nya affärsområden. Som ett självklart steg testar de nu Tools for you, som använder sig av IoT-teknik, för att hyra ut sitt sortiment av miljövänliga, batteridrivna trädgårdsredskap. Under året kommer ett 20-tal boxar testköras i Sverige, Tyskland, Frankrike, USA och Australien.

– Digitalisering är sannolikt det bästa som hänt hållbarhetsutvecklingen, säger Margaretha Finnstedt, Global Director PR, Brand Innovation & Social Media, Husqvarna Group.


Margaretha_Finnstedt_Husqvarna_425x240.jpg

Hjärnan i Tools for you är en IoT-plattform med molnuppkoppling som håller reda på alla interaktioner. Exempelvis när och hur mycket ett redskap används, vilket både gör att man enkelt kan anpassa service och sortiment beroende på säsong. Poängerna är flera. Dels slipper kunden förvara skrymmande redskap i egna utrymmen. Samtidigt får de tillgång till redskap av högsta kvalitet, som dessutom alltid är servade och startklara. Från miljöperspektiv är vinsten självklar: Ju fler som delar samma verktyg, desto bättre.

– Istället för en billigare produkt med större miljöpåverkan som används sällan, tillgängliggör vi bra och hållbara produkter till fler människor, säger Margaretha Finnstedt.

Margaretha Finnstedts råd till företag som önskar investera i IoT:

  • Tänk stort, men börja småskaligt
  • Jobba långsiktigt, men våga dra i handbromsen om det inte var så bra som ni hoppades
  • Omsätt teorin till MVP:er (Minimum Viable Products) för att samla in lärdomar, modifiera och testa igen