8 tips på böcker som lär dig mer om AI

Är du nyfiken att lära dig mer om AI? Här tipsar Jimmy Ahlstrand, Telenors chef för Corporate Affairs, om böcker om AI för olika typer av förkunskap.


1. Maskiner som tänker: Algoritmens hemligheter och vägen till artificiell intelligens (2023)
En bra introduktion till AI på norska. Vänder sig till en bredare publik, även personer utan teknisk bakgrund. En bästsäljare i Norge sedan den släpptes i april 2023. Maskiner som tänker är skriven av Inga Strümke som är docent i datavetenskap vid Norges teknisk-naturvetenskapelige universitet.


2. A data-driven company: 21 lessons for large organizations to create value from AI (2021)
Den bästa boken om hur man bedriver AI-verksamhet inom telekom. Skriven av Rai Benjamins (född 1997) som är Chief Responsible AI Officer på Telefonica.


3. Competing in the Age of AI: Strategy and Leadership when Algorithms and Networks run the World (2022)
Skriven av Marco Iansiti och Karim R Lakhani som är strategiforskare vid Harvard Business School. Handlar om affärs- och driftsmodeller för AI, ledarskap för datastyrda företag och organisatoriska utmaningar för skalning av AI.


4. The Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle over Technology and Prosperity (2023)
En fängslande bok om den digitala teknikens historia och framtid, skriven av Daron Acemoglu och Simon Johnson, båda ledande amerikanska ekonomer från MIT. Kan varmt rekommendera den här boken.


5. AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order (2018)
En bra inflygning kring den geopolitiska ordningen i AI-världen. Den har några år på nacken, men är fortfarande en bra bok skriven av dataforskaren Kai-Fu Lee. Ger en kritisk och jämförande blick på kinesisk och amerikansk politik inom AI. Ett måste för alla som arbetar med eller använder AI.


6. Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies (2014)
En bästsäljande bok skriven av den svenska filosofen Nick Bostrom. Om man är intresserad av AI-supermakter och existentiella risker kopplade till dem, är det här bra läsning av ett helt unikt slag.


7. Machine Learning Yearning: Technical Strategy for AI Engineers in the Era of Deep Learning (2018)
En praktisk guide för de som vill förstå, använda och bygga ML-algoritmer. En enkel och bra förklaring av mekaniken bakom ML-system, även för data citizens. Skriven av ML-gurun Andrew Ng, som är omtyckt av teknikentusiaster.


8. Life 3.0 (2017)
Om du mot förmodan missade Max Tegmarks sommarprat i Sveriges Radio finns möjligheten att läsa hans bok. En bra ingång till ämnet som förklarar möjligheterna och riskerna på ett pedagogiskt sätt.

Tre skönlitterära böcker för den som är intresserad av AI:

  • I, Robot – den klassiska romanen av Isaac Asimov.
  • Klara och Solen – av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro.
  • Speak – av Louisa Hall


Den här artikeln är baserad på ett engelskt LinkedIn-inlägg av Jimmy Ahlstrand.