Trendspaning: Hur kommer 5G påverka framtiden?

Det är så självklart idag att vi plockar upp mobilen och med några få fingerrörelser beställer tågbiljetter, bokar bord eller googlar världen högsta berg. Men den ”mobila revolutionen” som har lett oss hit har faktiskt inte ens 20 år på nacken.

Trendspaning: Innovation i 5G-eran

När du klickar på knappen startar nedladdningen i din webbläsare.


2002 etablerades 3G, en teknik som innebar 40 gånger högre hastigheter i nätet. Nu kunde man förut
om att ringa och texta även skicka tyngre innehåll som grafik och rörligt. En del företag började testa och se vad man kunde göra med saker som WAP (Wireless Application Protocol) som gjorde att man kunde nå Internet via mobilen och annan spännande teknik. Fast att lite uttråkad gå in på Netflix och se slutet på Sagan om Ringen för 30:e gången låg ännu en bit in i framtiden.

Mobil

Med 4G slog fantastiska tjänster igenom som vi idag tar för självklara. Och bakom att vi lyssnar på en låt, tar en elskooter till nästa möte eller betalar vår e-shopping snabbt och smidigt hittar vi gigantiska företag som alla bidrar till att, återigen, sätta Sverige på kartan.

Elskooter

Nu är förstås den stora och spännande frågan – vart ska 5G ta oss? I vår nya trendspaning Innovation i 5G-eran djupdyker vi i detta. Med avstamp i några av de största svenska framgångssagorna från 4G-eran kastar vi oss över områden som Augmented Reality, molnbaserad gamingsjälvkörande leveransersmarta (och därmed mer hållbara) fabriker och uppkopplad vård.

AR

Alla delar är lika spännande var för sig, men tillsammans är de några av grundstenarna i framtidens smarta samhälle. Vi på Telenor är glada över att få vara ett av alla de företag som tillsammans kommer bygga detta. Välkommen att ta del av detta du med.

Trendspaning: Innovation i 5G-eran

När du klickar på knappen startar nedladdningen i din webbläsare.