5G och Telenor driver framtidens självkörande fordon

5G och Telenor driver framtidens självkörande fordon

Nu tar vi IoT-lösningar till nästa nivå med hjälp av vårt samarbete med KTH och XENSE Vision. Här använder vi första generationens network slicing på Telenors 5G-nät för att testa autonoma fordon och visar upp de fantastiska möjligheterna som 5G och Edge Cloud-tekniken kan erbjuda samhället.

Vi på Telenor är stolta över att vara en ledande aktör inom utvecklingen av 5G-tjänster för företag. I ett av våra senaste projekt har för första gången självkörande fordon med stöd av smart infrastruktur testats i svensk stadsmiljö. Med hjälp av datakraften i Telenors 5G-nät och sensorer från XENSE Vision har självkörande fordon direktkontakt med omvärlden. Under tiden bilen är i rörelse hämtar den information från omgivningen för att bland annat identifiera köer, hastigheter och trafikljus, helt utan fördröjning.

I takt med att 5G blir mer utbyggt testar vi nu säkerhet och tillförlitlighet i riktig trafik, naturligtvis bevakat av en person som sitter i bilen. Med självkörande bilar och smart infrastruktur kan vi därmed skapa en säkrare och mer effektiv trafikmiljö.

  

Om projektet

KTH leder projektet och bidrar med ingenjörs- och forskningsresurser inom riskbedömning, edge computing och testbädden. Telenor bidrar med infrastruktur och kompetens inom 5G och edge computing för AV-riskanalys i realtid. Volvo Cars bidrar med fordon, ingenjörer och experter på risk- och säkerhetsbedömning. Sensorer för trafiksäkerhet och kritiska vägavsnitt utvecklas av XENSE Vision.

För mer information om systemet bakom den självkörande bilen och insyn i KTH's utveckling samt öppen kod, läsa mer här på AD-EYE.

  

Utforska mer inom 5G och Mobila privata nät

5G för företag

Öppna dörren för tillväxt med framtidens nätverksteknik. Allt du redan idag gör online kommer att gå ännu snabbare och med ännu bättre kvalitet, och allt det du inte gör idag kommer att bli möjligt med 5G.

Mobila privata nät

Mobila privata nät är ett skräddarsytt 5G-nät med maximal prestanda. Genom att addera pålitlighet och högre hastigheter kan ditt företag hantera stora datamängder, utan externa störningar.

Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.