Unikt 5G-projekt banar väg för fjärrstyrda skogsmaskiner

Högre effektivitet, bättre konkurrenskraft och en minskning av antalet arbetsolyckor. Fördelarna är många när möjligheten för att fjärrstyra skogsmaskiner öppnas. Nu genomför Telenor ett unikt samarbete med Skogforsk, skogsbrukets forskningsinstitut, för att undersöka vad 5G-tekniken kan innebära för skogsindustrin i framtiden.

Fjärrstyrning är framtiden för skogsindustrin. Det tror Skogforsk som är skogsbrukets eget forskningsinstitut. Därför undersöker man just nu hur fjärrstyrning av skogsmaskiner kan förändra branschen. Och fördelarna är många. Förutom ökad effektivitet kan arbetsmiljön förbättras när föraren styr allt på distans via länk med en spelkontroll – i stället för att sitta i själva maskinen, vilket kan vara förenat med vissa faror.

Genom ett pilotprojekt, där Telenor tillsammans med Ericsson levererar 5G-utrustningen, ska man jämföra skillnaden mellan den nya tekniken och WiFi i kombination med 4G.

– Med dagens teknik märker vi att störningar och fördröjningar dyker upp redan vid 200 meters avstånd. Med 5G får vi större räckvidd och vi tror att föraren kan sitta upp till 1–2 kilometer från maskinen, vilket är en enorm skillnad för framför allt skogsbruk i norra Sverige där avstånden är större för maskinerna, säger Petrus Jönsson, programchef vid Skogforsk.

Under projektet ska en lokal 5G-station monteras upp på Troëdsson Forestry Teleoperation Lab utanför Uppsala. Förhoppningen är att 5G-tekniken med hög överföringshastighet, låg fördröjning och hög tillförlitlighet ska skapa förutsättningar för att kunna öka andelen självkörande skogsmaskiner i framtiden.

– Vi ser samma utveckling som i resten av samhället med automatiseringar där fjärrstyrning är en del. Skogsbranschen är väldigt positiv till det här projektet. Jag tror att vi inom tio år kommer se maskinlag som helt fjärrstyrs, vilket är häftigt, säger Petrus Jönsson.

Telenor, som förutom att leverera utrustningen även sköter systemintegrationen, är som samarbetspartner nyfiken på vilka möjligheter 5G kan skapa inom skogsindustrin.

– Det finns inga tvivel om att 5G kommer att vara överlägset WiFi, skapa nya möjligheter och lösa många behov. Eftersom det kommer att dröja innan 5G är så pass utbyggt att det kan användas brett i skogsindustrin testar vi nu med en lokal 5G-station som kommer att bli ett viktigt komplement, säger Andreas Kristensson, chef för IoT och New Business på Telenor Sverige.

Mobila privata nät

Mobila privata nät är ett skräddarsytt 5G-nät med maximal prestanda. Genom att addera pålitlighet och högre hastigheter kan ditt företag hantera stora datamängder, utan externa störningar. Ni får en bättre överblick i produktionen och ett effektivt skydd mot företagets sårbarheter.

Vill du veta mer om mobila privata nät?

Boka in en kostnadsfri rådgivning med våra experter. Genom att utgå från era behov och affärsmål hittar vi en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet.