Mats Plahn, Fujitsu: ”Så gör ni för att komma i gång med er 5G-satsning”

Mats Plahn ser till att innovativa 5G-projekt går från teori till att fungera i praktiken. Med över 15års erfarenhet av att leda teknikdrivna företag ger han här handfasta råd till företag som vill komma i gång med sin 5G-satsning.

Utrullningen av 5G pågår för fullt i Sverige. Till exempel sätter Telenor tillsammans med Tele2 upp två sajter i arbetstimmen – och fram till årsskiftet 2024/2025 är målet att 99,9 procent av befolkningen ska täckas av 5G-nätet.

Ett land som kommit ännu längre på sin 5G-resa är Japan. Mats Plahn, som är Senior Business Development Director för det japanska it-bolaget Fujitsu, har på nära håll följt hur 5G blivit standard i landet – vilket öppnat upp för nya möjligheter.

– Det här är mer än bara ett generationsskifte. 5G erbjuder en infrastruktur som ger realtidsmöjligheter, vilket kommer skapa helt nya marknader. Det vi ser nu är hur ”sakernas internet” utvecklas vilket kommer skapa ett nytt tjänsteutbud för företag som förstår den nya tekniken, säger Mats Plahn.

Vilka branscher tror du kommer dra nytta av kapaciteten i 5G-nätet först?
– Tillverkningsindustrin, handeln och logistiksektorn. Det här är branscher som redan nu utvecklar smarta produkter och tjänster som förändrar hur vi tidigare har sett på verksamheten, till exempel genom självkörande bilar och robotar som sköter lagerhanteringen.

Hur tror du att 5G kommer påverka företagen och samhället?
– Den smarta staden är ett bra exempel. Med 5G kan vi samordna en mängd samhällsfunktioner. En ambulans kan i realtid optimera sin rutt till sjukhuset och i förlängningen rädda liv. Eller en drönare som skickar ut hjärtstartare vid behov. Det här är lösningar som med ny teknik räddar liv. 5G erbjuder en infrastruktur som inte varit möjlig tidigare vilket kommer skapa smarta lösningar som förenklar och förbättrar våra liv på sikt.

Vilket råd har du till företag som vill komma i gång med 5G?
– Förstå affärsnyttan. Skaffa kunskap om verksamheten och vilka utmaningar ni står inför. Till exempel digitaliserar man en fabrik för att ta bort onödiga processer som är kostsamma och ineffektiva. När ni har gjort en kartläggning efter era behov kan man undersöka hur den nya tekniken och lösningarna kan förverkligas.

Vad är nästa steg för ert företag?

Boka rådgivning med en av våra experter. Genom att kartlägga era behov kan vi tillsammans hitta en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag.

Nyfiken på våra kommande event och webinars?

Skriv upp dig på intresselistan så håller vi dig uppdaterad.