Workfulness kom igång-guide

Den här guiden, som är framtagen i samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic, vänder sig till dig som är chef, beslutsfattare eller projektledare. Den hjälper dig och dina kollegor att komma igång med Workfulness.

Steg 1. Kunskap

En förutsättning för att kunna implementera Workfulness är att förstå varför det behövs, och varför vi beter oss som vi gör. Därför är kunskap om hjärnan det första steget i Workfulness-programmet. Titta på filmen så förstår du mer om varför vi har svårt att hantera tekniken i lagom doser.

Steg 2. Nuläge

Samla din ledningsgrupp eller de personer som ska vara ambassadörer för Workfulness på din arbetsplats. Utan förankring hos ledningen blir det svårt att få igenom en beteendeförändring hos medarbetarna. Berätta om initiativet för dina kollegor, visa gärna filmen ovan om Workfulness. Det är viktigt att reflektera och diskutera hur ni använder tekniken på arbetsplatsen. Gå igenom frågorna nedan för att ha ett bra underlag kring vilken policy ni ska ha.

Nulägesanalys - här är frågorna att diskutera

Steg 3. Åtgärder

Nu är det dags att skapa förutsättningarna för att du och dina kollegor ska kunna jobba smartare. Se till att använda använda tekniken på rätt sätt och på så sätt få en sund och effektiv arbetsmiljö. Bara gå igenom checklistan och ni är på god väg.

Checklista: Så minskar ni distraktionerna på kontoret

Steg 4. ”Vårt Workfulness”

Nu har det blivit dags för er att välja ut de delar i Workfulness-programmet som ni tror skulle passa er organisation. En del av punkterna/reglerna är lättare att införa och följa än andra. Generellt gäller sambandet att ju mer krävande beteendeförändring, desto större utdelning. Ett tips är att börja försiktigt, så att det blir enkelt för medarbetarna att komma igång. Tröskeln måste vara låg. Bygg på med mer utmanande åtgärder efter hand.

Nedan följer åtgärder indelade efter olika svårighetsgrad. Nivå 1 är enklast, nivå 2 är lite mer utmanande och nivå 3 är tuffast, både att införa och att hålla fast vid. Välj de åtgärder som ni vill implementera i ert företag.

Nivåer för Workfulness

Steg 5. Implementering

En implementering av Workfulness börjar med information till medarbetarna och avslutas med en testperiod av era utvalda punkter. När ni har valt era punkter är det dags att förankra dem hos medarbetarna.

Steg för steg - så introducerar du Workfulness på arbetsplatsen

Steg 6. Testperiod

Nu är det dags att testa ert Workfulness! Tänk på att börja försiktigt så att det blir enkelt för medarbetarna att komma igång. Bygg på med mer utmanade åtgärder efter hand.


Motivera medarbetarna genom att prata om vinsterna, både på individnivå och för organisationen i stort:

  • skapar förutsättningar att jobba mer effektivt, prestera bättre och blir mer kreativ.

  • hjälper dig att fokusera och hinna med dina arbetsuppgifter, vilket minskar risken för stress.

  • bidrar till att stärka de sociala relationerna på arbetsplatsen.

 

Tänk på det här

Steg 7. Utvärdering

Låt alla medarbetare fylla i den här efter-mätningen. Utvärdera sedan resultaten från både före- och eftermätningarna samt feedback från medarbetarna.

Uppdatera "Vårt Workfulness" utifrån ovan diskussion och upprätta ett slutgiltigt dokument som sammanfattar vad som ska gälla i er organisation framöver. Om företaget redan har en mobilpolicy så kan det vara en god idé att komplettera den med era Workfulness-punkter. Se till att Workfulness-dokumentet är lättillgängligt och väl synligt på arbetsplatsen, till exempel via intranätet, i mötesrummen och/eller i receptionen.

Diskutera i ledningsgruppen:

Vi vägleder dig och ditt företag

Vi hjälper ditt företag med skräddarsydda lösningar. Våra företagssäljare erbjuder personlig rådgivning för att hitta rätt lösningar som passar just dina behov. Chatta med oss eller fyll i webbformuläret, så kontaktar vi dig inom kort.