Experterna svarar på tittarfrågor från Telenor Techday 2022

Så många frågor, så spännande svar. Som vanligt strömmade frågorna in under Telenor Techday och vi fick in så många att vi inte hann svara på alla live. Därför har vi samlat allt här. En stor del av frågorna handlade om 5G och nätsäkerhet och därför har vi låtit Telenors experter Marcus Lundblad, Andreas Kristensson och Sara Kebert besvara dessa.

Missade du Telenor Techday 2022 – se eventet här!

Marcus Lundblad svarar på frågor om nätsäkerhet:

blobid0.jpg

Kan eller behöver även mindre företag hacka sig själva?

– Jag tycker att alla kan och borde hacka sig själva oavsett storlek. Det kan däremot vara klurigt om man är helt cloud SaaS-baserad, det vill säga att man hyr en plattform, att få tillstånd att göra testning. Det är något man kan diskutera i avtal eller kräva att företaget man köper tjänster av, själva kan påvisa att man gjort denna typ av säkerhetstester. När det gäller AWS, det vill säga Amazon Web Services, finns det redan riktlinjer på deras hemsida hur och när man får testa.

Det låter som att roller som din kan bli direkt utsatta för attacker eller hot, har Telenor några tankar om detta? Hur ska man skydda sina anställda?

– Det finns absolut intresse för nyckelpersoner inom svenska företag och dessa personer är bra att identifiera i tid så man kan träna dessa på att ha en öppen dialog med sin arbetsgivare. Hoten kan röra sig om allt från speciella samtal till familj eller fotografering av privatbostad. Men är man bara uppmärksam så kan man också hantera saker i tid.

Vad är en cybersoldat, är det en defensiv eller offensiv enhet?

– Det är en defensiv enhet.

Går det att utveckla lite?

–  Det är en defensiv enhet utbildad av Försvarsmakten. I proposition 2020/21:30 som är inskickad till regeringen kan man läsa mer om Sveriges möjligheter att försvara sig och önskemål kring framtida förmåga inom området för totalförsvar och specifikt cyberförsvar.

Om allt ska kopplas upp mot 5G, hur sårbara blir vi? Hur blir det med säkerheten?

– 5G har fler lager säkerhet och det kontrolleras hårdare idag att denna teknik byggs från start med säkerhet i fokus. Det jag är mer orolig över är nästa våg av "Internet of Things", som ska kopplas upp mot centrala servrar runt om i världen. Ett sådant exempel är industrin vars alla verktyg har möjlighet att koppla upp. Detta kan innebära att exempelvis din lokala mekaniker som byter däck på din bil har en hjulmutterdragare som själv laddar ner en konfiguration med rätt moment från tillverkaren av bilen, för att dra hjulmuttrarna på din bil. Det innebär i förlängningen att någon annan i världen har kontroll över din säkerhet i bilen. Därför är det viktigt att tänka säkerhet tidigt i processen när man ska koppla upp verktyg eller andra prylar. Det finns idag flera sätt att säkra kommunikationen, men många entreprenörer och teknikentusiaster kanske underskattar just detta område och fokuserar primärt på nyttan/kundupplevelsen.

Andreas Kristensson svarar på frågor om 5G och IoT:

Telenor-porträtt-2021-Andreas-03.jpg.png

Kommer vi verkligen kunna lita på 5G i så stor utsträckning att man kan använda till exempel drönare i sjukvården?

– Ja, det är min övertygelse. 5G är byggt från grunden för att hantera kritisk kommunikation. Redan idag är 4G/5G en viktig bärare för polis, ambulans med mera. Sen om drönare blir en teknik som kommer transportera människor är nog mer en fråga för drönarbranschen än för mobilbranschen. Vi är redo att supporta med en robust och stabil kommunikation med licenserat spektrum när och om behovet finns.

Vilka råd ger du till andra företag när man ska börja med 5G?

– Det är bra att bolla idéer med en partner man har förtroende för. Någon som kan ge andra perspektiv. Sen testa, sitt inte och vänta på att den optimala lösningen presenteras. Då är det för sent.

Hur ser det ut globalt? Finns det något land som är en föregångare när det gäller att använda ny teknik för emergency services?

– USA och UK har kommit ganska långt, men det varierar, det finns goda exempel i alla världsdelar.

Hur väl hänger samhället i övrigt med på detta? Finns det ”gatukontor” för luftplanet eller är det vilda västern?

– ”Luftrummet” är hårt reglerat, på flera nivåer. Operatörerna regleras av Post- och telestyrelsen som tillhandahåller spektrum och så vidare Mobilindustrin är en av de mest reglerade marknaderna utanför samhällsfunktioner och bank/finans. Om du syftar på drönare och annan luftburen transport är LFV med flera involverade i att säkra luftrummet. Det finns olika regleringar beroende på hur högt man flyger, om det är inom ”Line of sight”.

Rally har sänt via "luften" om jag inte minns fel, och de sändningarna har inte varit helt hundra, hur ska detta kunna bli bättre? Kan 5G hjälpa?

– Vi tror att 5G kan spela en stor roll för att effektivisera sändningar av rörlig bild, det visar ju inte minst vårt projekt med SVT. Jag tror vi får se många spännande nyheter inom detta område under 2023!

Det är saker som ska klaffa för att 5G ska kunna utnyttja sin fulla kapacitet. Finns det någon form av samordning?

– Det är en mångfacetterad frågeställning. Ja, det sker koordinering på global nivå i form av GSMA, det sker på nationell nivå i dialog med PTS och andra myndigheter, och det sker självklart internt i form av en ständig dialog mellan kommersiella enheter (B2B och B2C) samt IT och Networks för att 5G ska fungera på optimalt sätt i alla steg.

Behöver man 5G för att få till ett privat nät?

– Nej, det går alldeles utmärkt att köra även 4G. Faktiskt är det så att flera av våra kunder kör en kombination av 4G och 5G i sina privata nät.

Tycker ni att företag ska skaffa egna frekvenser till sitt privata nät eller ser ni fördelar med att lägga frekvenserna i Telenors nät? Säljer ni till båda typer av kunder?

– Vi säljer båda typerna av lösningar, det finns för- och nackdelar med båda. Kontakta mig eller någon kollega så tittar vi närmare på mer exakt vad era behov är. Generellt eftersträvar många industriella kunder ett ”Island-mode” där man ska kunna operera helt frånkopplat från externa kopplingar, då krävs ett dedikerat nät och ingen hybrid-lösning. I andra fall kan behoven se annorlunda ut och mer nätcentriska alternativ kan vara att föredra.

Hur ser du på säkerhetsutmaningen? Vad händer om någon använder sig av störningsteknik när drönare med patient ska passera?

– 5G som teknologi är byggd för robusthet. Generellt har man alltid täckning från multipla basstationer. Dock kommer drönare sannolikt ha redundans i flera nivåer, dels möjlighet att köra utan 5G-täckning, kanske satellit som redundans och i vissa fall en möjlighet att gå ner för landning på ett säkert sätt om kommunikationen inte kan upprätthållas. Det är dock ett komplext område, som redan idag kan störa ”blåljus”-personal i form av störsändare osv. Vi jobbar tätt med teknikleverantörer för att upprätthålla en robust 5G-kommunikation framöver.

När har Telenor nationellt täckande Narrowband-IoT?

– Vår ambition är att under 2023 slå på funktionaliteten i nätet. Nätet kommer redan från start ha en god yttäckning, men komplett täckning beräknas under 2024

... det kom så många frågor om 5G så vi lät Sara Kebert, Telenors nätexpert fortsätta:

blobid0.png

När slutar vi prata G:n, precis som vi slutade prata om processorhastighet i datorer? Och vad kommer det innebära?

– Jag tror att vi successivt kommer att skifta fokus från 5G/6G och i stället rikta strålkastarljuset mot de nya tjänsterna – när de fått fotfäste på marknaden. Kanske snarare att 5G/6G-teknologin blir en garant, á la ”Intel inside” på laptops i framtiden?

När kommer hela Sverige få tillgång till 5G? Snart stängs 3G ner och på vissa ställe är det den enda stabila kommunikationsmöjligheten, så när bygger ni ut?

– Just nu fasar vi bara ut 3G där 4G-täckning finns. Utfasningen av 3G möjliggör snabbare och bättre utbyggnad av 4G och 5G, både i form av täckning och kapacitet. Totalt sett strävar vi efter att täckningen i vårt moderniserade 4G/5G-nät ska bli bättre än i det gamla 3G-nätet. Näten är dock inte identiska, då de är byggda utifrån olika förutsättningar. I 4G har vi tillgång till mer spektrum på lägre band, vilket gör att såväl geografisk täckning som kapacitet med 4G blir väsentligt bättre än 3G. Det gör också att vissa 3G-siter inte längre behövs. Landskapet förändras också (till exempel rivningar och nybyggnationer i tätorter eller nya vägsträckningar) vilket gör att även mobilnätens täckningsområden påverkas och behöver anpassas över tid.

Vilken är statens roll i detta? Eller ligger allt ansvar på operatörerna att få upp 5G?

– Det finns inga tillståndsvillkor som ställer krav på utbyggnadstakt eller täckningsgrad för 5G, men konkurrens är en synnerligen effektiv morot för oss operatörer.

Vad innebär 5G-utbyggnaden för elförsörjning och batteribackup?

– Samma regler gäller för 5G som övriga mobilnät. Batteribackup regleras av driftsäkerhetsdirektiv och bedöms för respektive anläggning (beroende av både geografiskt täckningsområde och kundunderlag). Vi kompletterar ofta elförsörjningen i samband med nätmoderniseringen, och här finns också krav på tillgänglighet som vi ställer på elleverantörerna.

Vilken är den största utmaningen för att Telenor ska kunna öka utrullningshastigheten av 5G, utöver materielleveranser?

– Tillgång på duktiga installatörer i fält. Hela Europa bygger 5G just nu och Telenor behöver fortsatt vara en attraktiv partner för våra kunniga entreprenader som utför jobbet på site.

Hur viktig är leverantörsbalans för att uppnå Telenors 5G utbyggnadstidsmål?

– Stabilitet och leveransförmåga är central i ett så pass omfattande utrullningsprojekt. Det vi har lärt oss under de senaste turbulenta åren är att leveransförmåga kan skifta snabbt. Vi arbetar kontinuerligt med riskbedömningar – och utifrån dessa tar vi löpande beslut om att växla upp alternativt skala ner.

Det pratas redan om 6G. Vad kommer skillnaden vara med 5G?

– 6G är snabbare och bättre 5G. Det betyder att de nya avancerade funktionerna som slicing och edge computing behöver landa i 5G men med 6G så blir det snabbare, smartare (AI), mer energisnålt och bättre.

Vad är nästa steg för ert företag?

Boka rådgivning med en av våra experter. Genom att kartlägga era behov kan vi tillsammans hitta en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag.

Nyfiken på våra kommande event och webinars?

Skriv upp dig på intresselistan så håller vi dig uppdaterad.