5G. Fullt bzzzt in i framtiden.

Nu tar vi nästa steg i vår största nätinvestering någonsin. Redan 2024 kommer 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G och därmed kunna dra nytta av nästa generations mobilnät som är snabbare, stabilare och säkrare.

Som en av världens största telekomoperatörer har vi lösningar och lärdomar från företag och branscher runt om i världen, som vi använder varje dag för att hjälpa våra kunder i Sverige. Vi ska helt enkelt vara din främsta partner på 5G-resan, oavsett hur den ser ut.

Rapport: 5G och samhället

5G kommer att öka och förenkla digitaliseringstakten i samhället till den grad att vi inte längre pratar om digitalisering. Ladda ner rapporten och läs mer om framtidens innovationer här!

Rapport: 5G för tillverkningsföretag

Sju möjligheter med 5G och IoT för tillverkningsföretag. Ladda ner vår rapport och läs mer om bland annat smartare arbetssätt, säkrare produktion och nya affärsmöjligheter. 

Rapport: 5G och handeln

E-handeln slår nya försäljningsrekord och utmanar de fysiska butikerna mer för varje dag som går. Ladda ner vår rapport och läs mer om hur handeln kan göra det bästa av situationen.

5G

5G-läget allt bättre för våra företagskunder

Redan tidigare i år slöt vi ett avtal med Ericsson och deras plattform Industry Connect vilket gör att vi kan erbjuda privata 5G-nät för industrin. Alldeles nyss kunde vi också berätta om vår första partner med den nya tekniken, Atlas Copco. Parallellt med detta har vi nu slagit på publikt 5G i Stockholms innerstad vilket innebär att över en halv miljon Telenor-kunder nu kan surfa 5G-snabbt där.

Lanseringen i Stockholm är startpunkten på en omfattande utbyggnad av vårt 5G-nät som vid slutet av 2024 ska täcka 99 procent av befolkningen. Vi fokuserar inledningsvis på Sveriges tre största städer eftersom det är där kapacitetsbehovet är som störst. Sen kommer vi erbjuda högkvalitativa 5G-nät i Malmö och Göteborg som kommer erbjuda snabbare hastigheter än någonsin och täcka minst 50 % av städernas centrala delar. Därefter står städer med 50 000+ invånare samt populära sommar- och vinterorter näst på tur.

Vårt kundlöfte kring 5G är att vi inte lanserar om vi inte är säkra på att täcka minst 50 procent av en ort, där människor bor och jobbar. Det är viktigt att 5G-upplevelsen blir så bra som den bara kan, så att alla på riktigt kan få känna på kraften i det nya mobilnätet.

5G medför stora möjigheter, både för företag och konsumenter. Vi kommer att få se nya stjärnor tändas och varor och tjänster som inte hade sett dagens ljus om det inte vore för nästa generations uppkoppling.

Privata nät

Tänk dig nästa generations köpcentrum, ett lager eller en fabrik – sådana miljöer behöver driftsäkra trådlösa nätverk med korta svarstider. Med 5G lägger vi grunden för framtidens häftiga digitaliserade värld där helt nya funktioner formas.

5G-nytt!

Trådlösa verktyg i 5G-fart

Härliga 5G-nyheter! Nu har vi tecknat ett av världens första kommersiella avtal gällande 5G inom industrin.

Smartare arbetssätt och nya affärsmöjligheter

Med 4G fick vi internet i fickan. Denna förändring banade väg för en helt ny typ av företag och tjänster med utgångspunkt i mobilen. Spotify, Uber och Airbnb är tre exempel på företag som ritat om sina respektive branscher med hjälp av teknologins möjligheter. Nu står vi inför nästa teknikskifte. Även denna gång kommer vinnarna vara de företag som tar tillvara på den nya teknologins möjligheter för att skapa värde för sina kunder. Samtidigt kommer 5G att möjliggöra för helt nya sätt att jobba smartare – med artificiell intelligens, autonoma processer, och mängder av data.


Nya affärsmöjligheter i det uppkopplade samhället

Kan arkitekter jobba smartare med VR? Och vilka möjligheter skapas när gräsklipparen, bergvärmen, lamporna och stereon är uppkopplade och kan synkas till kalendern? För att bli vinnare i det uppkopplade samhället så behöver företag förstå hur 5G kan användas för att skapa värde för sina kunder. Men i en tid av snabb teknologisk förändring kan inget företag vara bäst på allt. Därför är det viktigt att jobba tätt med partners som kan komplettera det egna företagets förmågor. Det kan handla om en uppkopplingspartner, men också att se över vilka aktörer som det vore intressant att dela data med, eller vilka aktörer företaget kan samarbeta med för att tillsammans skapa ytterligare mervärde mot slutkunden.

Smartare produktion

Vår bedömning är att 5G först kommer att påverka tillverkningsindustrin och möjliggöra för nästa steg mot det som kallas den fjärde industriella revolutionen. Med billigare och mer energieffektiva sensorer kommer vi kunna hjälpa våra kunder att koppla upp det mesta. Med hjälp av AI analyseras mängder av data och möjliggör helt automatiserade flöden. När fasta uppkopplingar ersätts med 5G ger det en långt mer flexibel produktionsmiljö som snabbt kan ställas om efter verksamhetens behov.

Network slicing – skräddarsydda nät i nätet

Att internet blir långsammare när många surfar samtidigt beror på att kapaciteten är begränsad. I vardagen är det frustrerande, men när det kommer till kritiska funktioner inom exempelvis industrin och sjukvården så måste en viss prestanda kunna garanteras. Det som är nytt med network slicing är att det går att bygga virtuella nät i nätet – där varje virtuellt nät kan skräddarsys i termer av kapacitet, hastighet, svarstid eller räckvidd utifrån vad nätet ska användas till. Det ger en mycket mer flexibel nätverkslösning där kritiska funktioner inte behöver en egen fastuppkoppling, utan kan göras mobila och kan samsas med andra applikationer i samma nät.