Din 5G-partner på resan

Vi på Telenor är övertygade om att vi blir bättre tillsammans. I en värld där förändring går allt snabbare och allt kommer att vara uppkopplat ska vi hjälpa våra kunder ta tillvara på möjligheterna.

Som en av världens största telekomoperatörer har vi lösningar och lärdomar från företag och branscher runt om i världen, som vi använder varje dag för att hjälpa våra kunder i Sverige. Vi ska helt enkelt vara våra kunders främsta partner på 5G-resan.

Smartare arbetssätt och nya affärsmöjligheter

Med 4G fick vi internet i fickan. Denna förändring banade väg för en helt ny typ av företag och tjänster med utgångspunkt i mobilen. Spotify, Uber och Airbnb är tre exempel på företag som ritat om sina respektive branscher med hjälp av teknologins möjligheter. Nu står vi inför nästa teknikskifte. Även denna gång kommer vinnarna vara de företag som tar tillvara på den nya teknologins möjligheter för att skapa värde för sina kunder. Samtidigt kommer 5G att möjliggöra för helt nya sätt att jobba smartare – med artificiell intelligens, autonoma processer, och mängder av data.


Nya affärsmöjligheter i det uppkopplade samhället

Kan arkitekter jobba smartare med VR? Och vilka möjligheter skapas när gräsklipparen, bergvärmen, lamporna och stereon är uppkopplade och kan synkas till kalendern? För att bli vinnare i det uppkopplade samhället så behöver företag förstå hur 5G kan användas för att skapa värde för sina kunder. Men i en tid av snabb teknologisk förändring kan inget företag vara bäst på allt. Därför är det viktigt att jobba tätt med partners som kan komplettera det egna företagets förmågor. Det kan handla om en uppkopplingspartner, men också att se över vilka aktörer som det vore intressant att dela data med, eller vilka aktörer företaget kan samarbeta med för att tillsammans skapa ytterligare mervärde mot slutkunden.

Smartare produktion

Vår bedömning är att 5G först kommer att påverka tillverkningsindustrin och möjliggöra för nästa steg mot det som kallas den fjärde industriella revolutionen. Med billigare och mer energieffektiva sensorer kommer vi kunna hjälpa våra kunder att koppla upp det mesta. Med hjälp av AI analyseras mängder av data och möjliggör helt automatiserade flöden. När fasta uppkopplingar ersätts med 5G ger det en långt mer flexibel produktionsmiljö som snabbt kan ställas om efter verksamhetens behov.

Network slicing – skräddarsydda nät i nätet

Att internet blir långsammare när många surfar samtidigt beror på att kapaciteten är begränsad. I vardagen är det frustrerande, men när det kommer till kritiska funktioner inom exempelvis industrin och sjukvården så måste en viss prestanda kunna garanteras. Det som är nytt med network slicing är att det går att bygga virtuella nät i nätet – där varje virtuellt nät kan skräddarsys i termer av kapacitet, hastighet, svarstid eller räckvidd utifrån vad nätet ska användas till. Det ger en mycket mer flexibel nätverkslösning där kritiska funktioner inte behöver en egen fastuppkoppling, utan kan göras mobila och kan samsas med andra applikationer i samma nät.

5G-nytt!

Trådlösa verktyg i 5G-fart

Härliga 5G-nyheter! Nu har vi tecknat ett av världens första kommersiella avtal gällande 5G inom industrin.

5 frågor om 5G

Många pratar om 5G just nu, men det kan vara svårt att veta vad som är vad. Vi ställde fem frågor till vår nätexpert Andres Suazo för att reda ut begreppen.

Snacka om 5G

Vill du komma i kontakt med Andreas och lära dig mer om 5G? Klicka här för att ta reda på vilka lösningar och tjänster som kan passa just er.