Framtidens skärmar

När CRT-skärmen först visades kunde många inte tro sina ögon. Det var 1897. Samma känsla uppstod när Samsung och Huawei visade sina nya mobilmodeller på Mobile World Congress i år. ”Man tror inte att det är sant, med det är det” utbrast Telenors innovationsansvarige Andreas Kristensson exalterat. Det han såg var framtidens skärmar.

vikbar_skarm_750x450.jpg

Om man ska säga tre säkra saker om framtiden är det 1) Skärmarna kommer att bli större 2) Skärmarna kommer att bli mindre. 3) Skärmarna kommer få många att tappa hakan. Precis som 1897 då tjockteven kom, eller 2019 då de vikbara skärmarna visades för första gången. Visst har branschen siat om detta länge, men i framtiden kommer en vikbar skärm vara lika självklar som en kopp kaffe.

År 1953 skrev Ray Bradbury klassikern Fahrenheit 451. I hjältens vardagsrum täcks väggarna av tv-skärmar där hans hustru ofta står och spelar en av rollerna i favoritserien. Idag finns bildskärms roll-ups vilket gör att du också kommer kunna stå i ett rum med bildskärmstapeter. Från golv till tak. Därefter kommer du att kunna se på vägg-tv, projicera bilder från fotoalbumet och enkelt kunna se på vad du vill. Eller byta tapeter – flera gånger om dagen om du så önskar.

I övergången till 5G-näten kommer begreppet Edge computing bli vardag. Genom detta kommer processorkraften inte längre byggas in i datorerna, vilket gör att tekniken ryms i skärmarna som naturligtvis också kommer att ge maximal skärpa och färgåtergivning.

I framtidens skärmar finns inbyggda solceller som samlar dagsljus så att du helt enkelt inte behöver vara begränsad av batteritid eller sitta nära ett eluttag. Fri från sladdar och laddare kan du ta skärmen med dig vart du vill.

I framtiden kommer också skärmarna att bli mindre. Nyligen sålde Microsoft Hololens 400 000 enheter av sina glasögon till amerikanska försvarsmakten. Och de nöjer sig inte med halvfärdiga prototyper. Med ett par ”Holos” på näsan blandas det du ser med augmented reality, exempelvis vägbeskrivningar medan du kör eller instruktioner du behöver för att utföra svåra moment under din arbetsdag. Men andra ord är framtiden och dess skärmar, precis som 1897, redan här.

Spaningar från MWC i Barcelona

Mellan den 25-28 februari 2019 pågick årets Mobile World Congress i Barcelona. Dagar fyllda med ny teknik, trendspaningar och allt däremellan. Telenor Företags innovationsansvarig Andreas Kristensson var på plats. Här kan du ta del av hans spaningar från alla dagarna på MWC.